dimecres, 3 de juny del 2020

ENTRE SUPERVIVENTS, un llibre que fa mal.

Un llibre diferent, un poemari que pretén fer pensar,
que inevitablement fa mal,
 que vol continuar denunciant situacions que, malauradament,
 conviuen amb nosaltres i que potser no sabem com afrontar. 

"ENTRE SUPERVIVENTS"
de Teresa Vergés i Adrià
editat per Serial Ediciones  https://www.serialediciones.com/

Al final d'aquest article trobareu un dels poemes, al que hi he posat veu.


Un llibre que, com descriu la Imma Barba: emociona i trasbalsa. 
Trobareu el seu article en aquest  ENLLAÇ

"ENTRE SUPERVIVENTS" no és una obra amable; 
senzillament perquè la vida no ho és.

És un llibre d’històries reals i colpidores,  
que s'acostumen a mantenir soterrades.

Aquest llibre dona veu a totes i a totes aquelles i aquells 
que no s’han atrevit a parlar, o ho han fet en veu baixa.

En aquest llibre, voldria conscienciar sobre realitats que tenim molt a prop. Realitats que possiblement preferim ignorar perquè ens colpegen l'anima i intentem convèncer-nos que no és a les nostres mans poder lluitar contra accions violentes o denigrants que sotmeten als més desvalguts.

Parlo d'aquestes realitats a través de vivències personals i de les de altres dones que han tingut la generositat de compartit amb mi les seves doloroses experiències. Dones que han patit violència masclista, maltractament, menyspreu... 

Durant unes sessions de treball, en les que, a totes, els record ens varen remoure per dins, em va envair la sensació d'impotència, de ràbia i de rebuig. Sentiments que em van portar a escriu-re aquest poemari; per posar el meu polsim de sorra en la lluita per donar visibilitat a situacions com les que denuncio, encara que a vegades m'entri el desànim al comprobar que, per molt que s'intenti conscienciar a la gent i denunciar-ho, la violència, el maltracta i el menyspreu exercits contra els més dèbils es continuen produint.

Ho he intentat exposar amb llenguatge planer, però incisiu i directe, per facilitar la comprensió dels poemes tant a les dones com als homes amb una mínima empatia per a la problemàtica femenina.

La introducció va a càrrec de Núria de Gispert i Català, gran defensora de la lluita per a la igualtat i per la "Tolerància Zero" en el maltractament cap a les dones. 

"ENTRE SUPERVIVENTS" -una veu per als que no poden parlar- és una obra necessària; especialment en aquests moments en què el respecte per les dones i els infants sembla ser un sentiment devaluat i en franca davallada.

Una obra que pretén conscienciar a una societat, que tantes vegades prefereix tancar els ulls i mirar cap a una altre banda, que ja no es pot mantenir aliena a aquesta lacra social i a la violència que, sistemàticament, s'exerceix contra els més desvalguts. 

Qui sap si tenir plena consciència i una visió més amplia de la maldat que arrossega el ésser humà ens pot ajudar a percebre el perill quan ens vulgui embolcallar, emmascarat sota una innocent aparença. I qui sap si també pot ajudar a comprendre, més íntimament, a tantes dones i infants que han passat per experiències esfereïdores i entendre que està en les nostres mans, les de totes i tots, exigir responsabilitats".-

El text s'il·lustra amb unes poques imatges, també de la meva autoria.

Em poso a disposició de qualsevol associació, o entitat,
sensibilizada amb aquesta temàtica
per fer una lectura de poemes d'aquest llibre
i, si ho consideren interessant, també un col·loqui.

Com a mostra us deixo el poema "SOC COM TU"  
que podeu escoltar en aquest  ENLLAÇ



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada